TĂŒrgi
TĂŒrgi on pĂ”nev riik, mis pakub palju vaatamist ja kogemist. Riik on koduks iidsetele ja kaasaegsetele linnadele, pĂ”listele randadale, maitsvale köögile ja kosutavale loodusele. Ăks populaarsemaid sihtkohti on Istanbul oma Hagia Sophia, Sinise moĆĄee ja Topkapi paleega. Riigi Vahemere ja Egeuse mere rannik on tĂ€is maalilisi linnu ja palju majutusvĂ”imalusi. TĂŒrgi on kuulus ka oma suurepĂ€rase köögi poolest, mis ĂŒhendab endas LĂ€his-Ida, Kreeka ja Kesk-Aasia mĂ”jusid. KĂŒlastajad saavad nautida kebabi, baklavat, dolmat ja palju muid maitsvaid hĂ”rgutisi. TĂŒrgi loodusimede hulka kuuluvad Pamukkale valged terrassid, Kapadookia peaaegu et sĂŒrrealistlikud maastikud ja muljetavaldav Ararati mĂ€gi. KĂ”ik see muudab TĂŒrgi atraktiivseks sihtkohaks aastaringselt.
Toit TĂŒrgi
TĂŒrgi on kulinaarne imedemaa, mis ammutab inspiratsiooni Vahemere, LĂ€his-Ida ja Kesk-Aasia piirkondadest. Kui olete TĂŒrgis turist, ei tohi te ilma jÀÀda maailmakuulsatest kebabidest tĂ€iuslikult grillitud hakkliha vĂ”i kanaga, mida serveeritakse krĂ”beda TĂŒrgi leiva vĂ”i riisiga.
Ăks populaarsemaid roogasid TĂŒrgis on döner kebab, mis sobib suurepĂ€raselt kiireks vahepalaks. See koosneb Ă”hukestest lihaviiludest, mida kĂŒpsetatakse vertikaalsel vardal ja aeglasel tulel. Serveeritakse pehmes pitaleivas salati ja sidrunimahlaga; ideaalne taskukohane tĂ€navatoit.
TĂŒrgi hommikusöök on kultuuriline elamus ja meelte pidu. Proovige leida koht, kus proovida traditsioonilist TĂŒrgi hommikueinet ehk kahvaltit. See eine koosneb munadest, vĂ€rskelt kĂŒpsetatud leivast ja kondiitritoodetest, kohapeal valmistatud moosidest ja meest koos juustu, oliivide ja köögiviljadega. Juurde kuulub tass kanget musta teed vĂ”i TĂŒrgi kohvi, kuid olge hoiatatud, see kohv vĂ”ib ĂŒsna kange olla.
Teine roog, mida tasub oma TĂŒrgi reisil proovida, on kuulus lahmacun, hakkliha ja vĂŒrtsiseguga kaetud pitsasarnane roog. Tavaliselt serveeritakse seda vĂ€rskete ĂŒrtide, sidrunimahla ja maitserohelisega, seda saab nautida kerge suupiste vĂ”i pearoana.
TĂŒrgi on kuulus ka oma mezze-valiku poolest. VĂ€ikesed maitsekĂŒllased eelroad serveeritakse tavaliselt enne pearooga. Proovige kindlasti oliiviĂ”liga kaetud kreemjat hummust, dolmat (tĂ€idetud viinamarjalehed) vĂ”i grillitud baklaĆŸaani kreemi, mida tuntakse baba ganoushina.
Eine lĂ”pus jĂ€tke ruumi TĂŒrgi baklavale, magusa siirupiga immutatud ja krĂ”mpsuvate pĂ€hklitega kaetud magusale kĂŒpsetisele. Olge valmis proovima tĂ”eliselt maitsvaid magustoite, millest igaĂŒks on parem kui eelmine.
Pole kahtlust, et TĂŒrgi köök pakatab LĂ€his-Ida maitsetest ja aroomidest ning jÀÀb kauaks meelde. Avastage kindlasti elavat toidumaastikku, kus segunevad traditsiooniline ja moodne, just nii saate riiki tĂ”eliselt tundma Ă”ppida.
HĂ€mmastavad kohad TĂŒrgi
TĂŒrgi on suurepĂ€rane sihtkoht igale reisijale. Riigil on nii palju pakkuda, alates iidsest ajaloost kuni vapustavate loodusmaastike, kultuurielamuste ja kaasaegsete linnadeni. Istanbul on ĂŒks TĂŒrgi kohustuslikest kĂŒlastuskohtadest, kus on kuulus Sinine moĆĄee, Hagia Sophia, Topkapi palee ja Suur turg, ostlejate paradiis. Samuti on unustamatuks elamuseks kuumaĂ”hupallisĂ”idud Kapadookias â imeline vĂ”imalus nĂ€ha kĂ”rgustest seda ainulaadset maastikku. Avastamist vÀÀrivad ka Pamukkale looduslikud imed koos kaltsiumirikka mineraalveega ja Efesose iidsed Rooma-aegsed varemed. Antalya on populaarne turismisihtkoht oma kaunite randade ja rikkaliku kultuuriga, mida nĂ€eb linna vanas sadamas ja lossis. Lisaks ajaloolistele paikadele ja vĂ€liseiklustele on TĂŒrgi tuntud ka oma suurepĂ€rase köögi poolest, mis on segu LĂ€his-Ida ja Vahemere maitsetest. KĂŒlastajad saavad nautida traditsioonilisi roogasid nagu kebab, baklava ja börek. KĂ”igi nende hĂ€mmastavate asjadega lummab TĂŒrgi kindlasti igat reisijat.
Parim aeg reisimiseks
TĂŒrgi on ĂŒks populaarsemaid turismisihtkohti maailmas, pakkudes rikkalikku ajalugu, pĂ”nevaid kultuuriobjekte, kauneid loodusmaastikke ja maitsvat kööki. Mitmekesise kliimaga TĂŒrgi kĂŒlastamise parim aeg sĂ”ltub suuresti teie huvidest ja eelistustest.
Neile, kes kĂŒlastavad Istanbuli riigi pĂ”hjaosas, on parim aeg minna aprillist juunini ja septembrist novembrini. Nendel kuudel on ilm meeldiva temperatuuriga ning Istanbuli kuulsad vaatamisvÀÀrsused nagu Sinine moĆĄee ja Hagia Sophia on vĂ€hem rahvarohked. Siiski olge ka nendel kuudel valmis hoovihmadeks.
Neile, kes plaanivad kĂŒlastada TĂŒrgi Vahemere ja Egeuse mere rannikuid, on parim aeg reisimiseks juunist septembrini, mil ilm on kuum ja pĂ€ikseline ning vesi suurepĂ€rane ujumiseks. Nendel kuudel on enamik rannakuurorte avatud, seal saab nautida veespordialasid, nt sukeldumist ja purjelauasĂ”itu. Olge valmis selleks, et kĂ”rghooajal on rannad rahvarohked ja hinnad kĂ”rged.
Kui olete huvitatud TĂŒrgi looduse ilust ja vabaĂ”hutegevustest nagu matkamine, mĂ€gironimine vĂ”i suusatamine, on parim aeg minna mĂ€rtsist maini vĂ”i oktoobrist novembrini. Nendel kuudel on ilm ĂŒldiselt pehme ja mĂ”nus ning maastik roheline ja maaliline. Kui aga plaanite kĂŒlastada TĂŒrgi idapiirkondi, pidage meeles, et talved vĂ”ivad olla karmid ja lumised.
KokkuvĂ”ttes on TĂŒrgi hea sihtkoht aastaringselt, kuid parim aeg kĂŒlastamiseks sĂ”ltub teie huvidest ja eelistustest. ĂkskĂ”ik, kas soovite uurida riigi rikkalikku ajalugu, lÔÔgastuda kaunitel randadel vĂ”i nautida vĂ€litegevusi, on alati ideaalne aeg TĂŒrgi kĂŒlastamiseks.